Buraki nadziewane koperkowym farszem

Buraki nadziewane koperkowym farszem

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 50 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Buraki nadziewane farszem z ziarna orkiszu sera i koperku to pyszna i bardzo efektowna przekąska lub bezmięsne danie obiadowe. Smaczny, zdrowy i ciekawy przepis na podanie buraków.

Składniki

  • 2 buraki

  • 400 g ziarna orkiszowego

  • 1 szklanka wywaru z warzyw

  • 2 łyżki soku z cytryny

  • 600 g żółtego sera

  • 1 pęczek kopru

  • 4 łyżki kwaśnej śmietany

  • kilka rodzynek do dekoracji

  • sól i pieprz

Przygotowanie krok po kroku

  • Ziarno orkiszowe zalać bulionem i gotować na małym ogniu 50 min. Odcedzić o odstawić do ostygnięcia.

  • Buraki umyć, obrać i ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Wyjąć z wody przestudzić i wydrążyć łyżką. Skropić sokiem z cytryny.

  • Ser zetrzeć na tarce, koperek drobno posiekać. Koperek wymieszać z połową śmietany, następnie dodać ser i orkisz. Farsz przyprawić pieprzem, wymieszać i nadziać nim buraki.

  • Wydrążony z buraków miąższ zmiksować z resztą śmietany, sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Podawać jako sos.

Ocena: 2,5

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Katalog potraw