Buraki nadziewane koperkowym farszem
2021-03-29
łatwy
50 min
4
Buraki nadziewane farszem z ziarna orkiszu sera i koperku to pyszna i bardzo efektowna przekąska lub bezmięsne danie obiadowe. Smaczny, zdrowy i ciekawy przepis na podanie buraków.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 2 buraki
- 400 g ziarna orkiszowego
- 1 szklanka wywaru z warzyw
- 2 łyżki soku z cytryny
- 600 g żółtego sera
- 1 pęczek kopru
- 4 łyżki kwaśnej śmietany
- kilka rodzynek do dekoracji
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziarno orkiszowe zalać bulionem i gotować na małym ogniu 50 min. Odcedzić o odstawić do ostygnięcia.
- Buraki umyć, obrać i ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Wyjąć z wody przestudzić i wydrążyć łyżką. Skropić sokiem z cytryny.
- Ser zetrzeć na tarce, koperek drobno posiekać. Koperek wymieszać z połową śmietany, następnie dodać ser i orkisz. Farsz przyprawić pieprzem, wymieszać i nadziać nim buraki.
- Wydrążony z buraków miąższ zmiksować z resztą śmietany, sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Podawać jako sos.