Burgery z salsą z mango - PRZEPIS NA BURGERY Z GRILLA

2021-03-29
Burgery z salsą z mango - PRZEPIS NA BURGERY Z GRILLA
Autor: Shutterstock Burgery z salsą z mango - PRZEPIS NA BURGERY Z GRILLA
średni
40 min
4

Mango wyjątkowo dobrze smakuje jako dodatek do grillowanych mięs, zwłaszcza w plenerze, gdyż po podgrzaniu wydziela lekki, sosnowo-leśny aromat. Wypróbuj ten przepis na burgery z salsą mango, a zostaniesz okrzyknięty/a królem lub królową grilla.

SKŁADNIKI

  • 500 g mięsa mielonego wołowego
  • 1 czerwona cebula
  • 1 papryczka chilli
  • 1,5 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 mango
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 pęczek cebuli dymki
  • 1 czerwona papryka
  • 0,5 szklanki soku z pomarańczy
  • 1 łyżka miodu
  • 1/2 szklanki świeżej, pokrojonej kolendry
  • 6 bułek do hamburgerów

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozgrzej oliwę na patelni i dodaj obrane i pokrojone w kosteczkę mango i paprykę. Dodaj kurkumę i duś całość na małym ogniu pod przykryciem przez 5 minut. Dodaj pokrojoną drobno cebulkę szalotkę, miód. Przykryj i dalej duś przez kolejne 10 minut. Wlej sok z pomarańczy i gotuj bez przykrycia aż sos się zredukuje i będzie gęsty. Całość wymieszaj z kolendrą, odstaw do wystygnięcia.
  • Do miski włóż mięso, pokrojoną w kostkę cebulę i rozgnieciony czosnek. Papryczkę chilli przetnij wzdłuż na pół, usuń pestki a miąższ posiekaj w kosteczkę. Dodaj sól, pieprz i słodką paprykę. Mięso wyrób dokładnie ręką i uformuj 6 burgerów.
  • Grilluj po około 6 minut z każdej strony. Hamburgery podawaj z salsą w opieczonych na grillu bułkach do hamburgerów.