Chleb paprykowy na zakwasie - znakomite domowe pieczywo

2021-03-29
Chleb paprykowy na zakwasie
Autor: Shutterstock Chleb paprykowy na zakwasie - puszysty, aromatyczny i smaczny
łatwy
60 min
4

Chleb paprykowy na zakwasie łatwo można przygotować w domu, by cieszyć się pysznym świeżym wypiekiem. Domowy chleb to pyszny symbol bezpieczeństwa. Wiążą się z nim miłe wspomnienia dzieciństwa. Warto do nich wracać i upiec chleb dla następnego pokolenia. 

Mąka uprażona ma bardzo przyjemny zapach, a zalana wrzątkiem może opóźnić czerstwienie chleba. Trzeba dać tyle wrzątku, aby zawiesina była jak na zasmażkę do sosu. W zależności od gęstości zasmażki reguluj ilość wody. 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 400 g ciasta zakwaszonego z mąki pszennej chlebowej typ 750
  • 325 g papryki czerwonej ugotowanej i zmiksowanej
  • 50 g mąki uprażonej na patelni na słomiany kolor i zalanej 120-200 g wrzącej wody
  • 100 g wody z mlekiem i z solą oraz 1 łyżką octu balsamicznego
  • 815 g mąki pszennej chlebowej typ 750
  • pół dużej papryki czerwonej pokrojonej w małą kostkę
  • kilka łyżek oliwy pod koniec wyrabiania

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do ciasta zakwaszonego dodaj zasmażkę, pulpę z papryki zamieszaj i zostaw na ok 20 min.
  • Dodaj stopniowo mąkę i jak trzeba wodę z mlekiem. Ciasto ma mieć konsystencję nie za ścisłą, ale też nie za rzadką - czyli nie do ulepienia w kulę.
  • Na koniec dodaj pokrojoną paprykę. Wyrabiaj ciasto co najmniej przez 15 min od połączenia wszystkich składników. Pod koniec dodaj trochę oliwy.
  • Zostaw ciasto w cieple na 2 godziny. Po tym czasie jeszcze raz wyrób krótko i włóż na dwie podłużne formy. Posmaruj ciasto oliwą, przykryj ściereczką i zostaw do wyrośnięcia na ok. 4 godziny.
  • Nagrzej piekarnik do 250°C, potem zmniejsz do 230°C i włóż uprzednio wysmarowany chleb rozbełtanym jajkiem. Piecz 40-45 min. Przez 15 min w 230°C potem zmniejszaj stopniowo temperaturę (od 210° do 180°).