Chleb z boczkiem, serem i migdałami

2021-03-29
Chleb z boczkiem, serem i migdałami
Autor: Shutterstock Chleb z boczkiem, serem i migdałami jest po prostu przepyszny.
łatwy
70 min
4

Chleb z boczkiem, serem i migdałami to pyszny domowy wypiek z dodatkami. Smakuje wyśmienicie, jest puszysty i chrupiący. Najlepiej smakuje posmarowany jedynie odrobiną masła.

Przepis opracowały i  przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1 kg mąki żytniej
  • 100 g drożdży
  • 300 g chudego boczku
  • 200 g ementalera
  • 100 g migdałów
  • 2 łyżki natki
  • sól
  • 1 łyżka mąki pszennej do posypania blaszki
  •  

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Połowę mąki przesiać do miski, zrobić wgłębienie i wkruszyć drożdże, wlać 2 szklanki wody i wymieszać.
  • Rozczyn odstawić na 15 min, a następnie dodać resztę mąki i sól i zagnieść elastyczne, gładkie ciasto.
  • Boczek pokroić w kosteczkę, a ser zetrzeć na tarce o małych oczkach. Migdały sparzyć, obrać i zmielić, natkę posiekać.
  • Wszystkie dodatki dodać do ciasta i ponownie je wyrobić. Z ciasta uformować 2 bochenki, ułożyć na blasze i pozostawić na 30 min. do wyrośnięcia.
  • Przed włożeniem chlebków do piekarnika naciąć ich wierzch i posmarować wodą. Piec w temperaturze 190 st. C. przez godzinę.