Domowy chleb gryczany - pyszny, zdrowy chleb bez glutenu

2021-03-29
Domowy chleb gryczany
Autor: Shutterstock Chleb gryczany jest smaczny, zdrowy i nie zawiera glutenu.
łatwy
40 min
4

Chleb przygotowany na bazie mąki gryczanej jest bardzo smaczny. A dodatkowo to kopalnia błonnika pokarmowego, który oczyszcza jelita ze zbędnych złogów.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 400 g mąki gryczanej
  • 1 paczka suchych drożdży
  • 3 łyżki miodu gryczanego
  • 250 ml wody
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mąkę wymieszaj z solą i drożdżami oraz miodem.
  • Małym strumieniem dolewaj letnia wodę dokładnie wyrabiając ciasto.
  • Po zagnieceniu jednolitego ciasta uformuj kulę, przykryj ściereczką i odstaw na 30 min w ciepłe miejsce.
  • Po tym czasie uformuj z ciasta podłużny bochenek i znów odstaw na 40 min.
  • Rozgrzej piekarnik do 220 st. C i wstaw chleb. Piecz pół godziny.