Domowy chleb z ziemniakami - przepis bezglutenowy

Domowy chleb z ziemniakami - przepis bezglutenowy

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 50 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Domowy chleb z ziemniakami to przepis bezglutenowy, dla tych, którzy nie mogą spożywać mąki pszennej. Życie na diecie bezglutenowej nie oznacza kuchni nudnej i pozbawionej smaku. Wypróbuj ten przepis, a się przekonasz.

Składniki

  • NA 2 FORMY 25 x 12 cm

  • 400 g mieszanki mąk bezglutenowych do pieczywa

  • 100 g bezglutenowej mąki gryczanej

  • 250 g przetartych, gotowanych ziemniaków

  • 300-330 g wody

  • 1/4 kostki miękkiego masła

  • 1 jajko

  • 15 g świeżych drożdży

  • 8-9 g soli

  • 3-4 g cukru

  • 1 płaska łyżeczka suszonego tymianku (opcjonalnie)

  • masło i bezglutenowa bułka tarta do posmarowania formy

Przygotowanie krok po kroku

  • Drożdże wkrusz do małej miseczki, posyp cukrem i dodaj łyżkę letniej wody. Lekko rozmieszaj.

  • Bezglutenową mąkę do pieczywa i gryczaną wymieszaj z solą i przesyp do miski. Utwórz dłonią zagłębienie w mące i wbij jajko.

  • Dodaj drożdże i pozostałe składniki, a następnie zagnieć dość zbite elastyczne ciasto. Jeśli będzie za suche (na dnie miski podczas wyrabiania zostaje wtedy dużo suchej mąki), dodaj trochę wody.

  • Przykryj ciasto ściereczką i odstaw mniej więcej na godzinę, by wyrosło.

  • Dwie średniej wielkości foremki do keksów wysmaruj masłem i oprósz bułką tartą.

  • Podziel ciasto na dwie równe części, przełóż do foremek i przykryj bawełnianymi ściereczkami. Odstaw do wyrośnięcia (chleby powinny dwukrotnie zwiększyć swoją objętość).

  • Nagrzej piekarnik do 220oC i piecz bochenki 9-10 minut, po czym zmniejsz temperaturę do 200oC i dopiekaj jeszcze około pół godziny. Chleb będzie gotowy, gdy zrumieni się na wierzchu, a brzegi będą odstawać od ścianek brytfanki. Upieczone bochenki przestudź na kratce kuchennej.

Ocena: 2,6
Katalog potraw