Zankomity domowy graham

2021-03-29
Domowy graham
Autor: Shutterstock Chleb graham jest pyszny i zdrowy.
łatwy
0 min
4

Pieczywo z mąki typu graham zazwyczaj jadamy w  postaci bułeczek. Tymczasem domowy chleb typu graham jest również wspaniałym uzupełnieniem menu i bazą do przepysznych kanapek. Jak go upiec w domu?

Przepis  przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1/2 kg mąki razowej graham
  • 35 g drożdży
  • 380 ml ciepłej wody
  • 1 łyżka mleka
  • 1/2 łyżki cukru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Drożdże i cukier rozpuścić w mleku i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
  • Mąkę przesiać do miski, aby dobrze się napowietrzyła. Sól rozpuścić w wodzie i wlać do mąki.
  • Dodać wyrośnięty rozczyn i dokładnie wymieszać. Wyrabiać ciasto ok 10 minut.
  • Przykryć ciasto wilgotną ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godziny.
  • Po tym czasie ciasto ponownie zagnieść i odstawić na 0,5 godziny.
  • Po kolejnym zagnieceniu ciasto przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i znów odstawić.
  • Po 40 minutach ciasto powinno podwoić swoją objętość, wtedy wstawić ostrożnie do piekarnika nagrzanego do 220 st.C.
  • Piec około 60 min, wyjąć z piekarnika i foremki i studzić na drucianej podstawce.