Ciasto mocno czekoladowe - zimowa pociecha
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Ciasto mocno czekoladowe o wdzięcznej nazwie markiza, w niczym nie przypomina ciasteczek zwanych markizami. Jest delikatne, aksamitnie czekoladowe, z aromatem rumu, z chrupiącymi orzeszkami pistacjowymi. Idealne na wszelkie uroczyste okazje.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 25 dag gorzkiej czekolady
- 20 dag masła
- 6 dag cukru
- 6 dag cukru
- 1 łyżeczka oleju
- 3 jaja
- 7,5 dag orzeszków pistacjowych
- 2 łyżki rumu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozbić jajka, oddzielić żółtka od białek.
- Czekoladę połamać na kawałki, roztopić w kąpieli wodnej. Dodać masło i mieszać do uzyskania gładkiej masy.
- Zdjąć z ognia, dodać cukier, następnie dodawać po jednym żółtku, cały czas mieszając.
- Wlać rum, wsypać połowę orzechów i mieszać aż do ostudzenia masy.
- Białka ubić na sztywno, dodac do masy czekoladowej.
- Ciasto przełożyć do natłuszczonej formy do pieczenia. Piec 10 minut.
- Chłodzić co najmniej 12 godzin przed wyjęciem z formy. Po wyjęciu ozdobić ciasto pozostałymi orzeszkami, można też wykończyć jego wierzch polewą.