Kostka czekoladowa MARS: łatwy przepis na domowy deser z dmuchanego ryżu

Kostka czekoladowa MARS: łatwy przepis na domowy deser z dmuchanego ryżu
Autor: Shutterstock Czekoladowa kostka a la batoniki Mars jest chrupka, słodka i pyszna
łatwy
30 min
4

Kostka czekoladowa MARS to łatwy i tani przepis na rozmnożenie ulubionych smaków. Ten domowy deser z dmuchanego ryżu i karmelowo-czekoladowych batoników zawsze się udaje. Tak, jest słodki. Tak, jest tłusty. Ale bardzo smaczny! Nie chcesz przytyć? Słodycze jedz z umiarem!

Zobacz jak zrobić efektowny i łatwy deser MROWISKO:

SKŁADNIKI

  • 60 g masła
  • 4 batony Mars (po 53 g każdy), pokrojone na małe kawałki
  • 3 szklanki dmuchanego ryżu
  • 200 g (2 tabliczki) czekolady mlecznej, posiekanej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Dodaj masło do rondla i podgrzej.
  • Do stopionego masła dodaj pokrojone batoniki Mars. Podgrzej na małym ogniu, cały czas mieszając do połączenia.
  • Uwaga: Jeśli masło i rozpuszczone batoniki zaczną się oddzielać podczas topnienia, to natychmiast zdejmij rondel z gazu i energicznie wymieszaj masę.
  • Do stopionej masy dodaj dmuchany ryż i wymieszaj.
  • Masę przełóż do natłuszczonej formy kwadratowej o wymiarach 20 x 20 cm.
  • Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Wymieszaj.
  • Rozpuszczoną czekoladę wylej na wierzch masy czekoladowo-ryżowej. Wyrównaj szpatułką.
  • Pozostaw do ostygnięcia w temperaturze pokojowej.
  • Przed podaniem pokrój na kwadraty.
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej