Babka muślinowa z rumowym lukrem - sprawdzony przepis na idealnie puszystą i delikatną babkę

Babka muślinowa - sprawdzony przepis na idealni puszystą i delikatną babkę
Autor: Shutterstock Babka wielkanocna może być ozdobą świątecznego stołu.
łatwy
30 min
4

Babka muślinowa jest niezwykle miękka, delikatna i puszysta. Ciasto dzięki dodatkowi mąki ziemniaczanej jest gładkie i jakby śliskie, po prostu rozpuszcza się w ustach. To znakomita propozycja na świąteczny, wiosenny stół. Już dziś wypróbuj przepis na muślinową babkę!

Polecamy też:

SKŁADNIKI

  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 5 jajek
  • 1/2 cytryny
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki rodzynek
  • szczypta soli
  • 1 łyżka tłuszczu do wysmarowania blachy
  • 1 łyżka bułki tartej
  •  
  • Lukier:
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1/2 łyżeczki białego octu winnego
  • 1 łyżka rumu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cytrynę umyć, sparzyć i otrzeć z niej skórkę i wycisnąć sok.
  • Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą.
  • Jajka rozbić, oddzielić żółtka od białek.
  • Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodać cukier puder.
  • Żółtka zmiksować z cukrem, sokiem z cytryny i skórką z cytryny. Cały czas mieszając dodawać porcjami mąkę.
  • Gdy ciasto będzie jednolite dodać rodzynki, a następnie pianę z białek. Wymieszać delikatnie.
  • Formę do babek wysmarować tłuszczem i oprószyć bułką tartą. Wlać ciasto do 2/3 wysokości formy, bo babka wyrośnie.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 st. C. na 45 min. Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
  • Przygotować lukier: cukier rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody, dodać ocet i zagotować pod przykryciem.
  • Garnek z syropem zdjąć z ognia, wstawić do naczynia z zimną wodą i jeszcze ciepły ucierać, aż zbieleje.
  • Na koniec wlać rum i dokładnie wymieszać. Zimne ciasto polać lukrem i odstawić do zastygnięcia.
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej