Ciasto kruche z rabarbarem, truskawkami, daktylami i miodem

Ciasto kruche z rabarbarem, truskawkami, daktylami i miodem
Autor: Shutterstock Rabarbar i truskawki pod kruszonką - palce lizać!
średni
90 min
4

Truskawki  i rabarbar  tworzą bardzo udany kulinarny duet, tym bardziej że można się nimi cieszyć mniej więcej w tym samym czasie. Ciasto kruche z truskawkami i rabarbarem warto wzbogacić daktylową i miodową słodyczą. Końcowy efekt - bardzo smaczny! Podajemy sprawdzony przepis.

SKŁADNIKI

  • Na ciasto kruche:
  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 50 g cukru
  • 150 g masła
  • 1 jajko
  • Na nadzienie:
  • 500 g rabarbaru
  • 200 g truskawek
  • 3 łyżki płynnego miodu
  • 5 łyżek cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 100 g suszonych daktyli
  • Na kruszonkę:
  • 150 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 50 g cukru
  • 125 g schłodzonego masła
  • cukier puder

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Formę prostokątną posmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia.
  • Do miski przesiej obydwie mąki, dodaj cukier, pokrojone na kawałki masło i jajko. Rozcieraj palcami masło z resztą składników, szybko zagnieć ciasto, łącząc wszystko w jednolitą kulę.
  • Ciastem wyłóż dno i kawałek boku formy. Spód podziurkuj widelcem i wstaw do lodówki na pół godziny.
  • Piekarnik nagrzej do 160 stopni Celjusza. Wstaw blaszkę z ciastem do piekarnika i piecz przez 25 minut na bladozłoty kolor.
  • Wyjmij ciasto, ale nie wyłączaj piekarnika - temperaturę nastaw na 180 stopni.
  • Rabarbar i truskawki pokrój na kawałki, wymieszaj z miodem, cukrem, cukrem wanilinowym oraz drobno posiekanymi daktylami.
  • Do drugiej miski przesiej obydwie mąki, dodaj cukier i pokrojone na kawałeczki zimne masło. Rozcieraj palcami masło z resztą składników, aż powstanie kruszonka.
  • Na podpieczony spód wyłóż przygotowane nadzienie z rabarbaru, wierzch posyp kruszonką i wstaw do piekarnika. Piecz przez 35-40 minut na lekko złoty kolor.
  • Po upieczeniu posyp cukrem pudrem.
Rabarbar - jakie ma właściwości? Dlaczego warto jeść rabarbar?

Polecamy też:

Rabarbar na ciepło z lodami - wyśmienity deser słodko-kwaśny

Clafoutis z rabarbarem – jak upiec to niebanalne ciasto?

Rabarbar w cieście francuskim - prosty przepis na wiosenny deser

Kompot z rabarbarem i goździkami

Ciasto rabarbarowe na kruchym spodzie z bezą orzechową

Rewelacyjna konfitura z rabarbaru, rodzynek i cytrusów

Galeria: ciasta z truskawkami - 15 naszych ulubionych przepisów

Agnieszka Grotek

Dziennikarka z kilkunastoletnim stażem zawodowym w największych dziennikach w Polsce. Od lat zajmuję się tematyką gospodarczą i społeczną. Jestem autorką poradników dla przedsiębiorców i startupowców. Prowadzę debaty ekonomiczne i organizuję kongresy gospodarcze. …

więcej