Cruffins - pół croissanty, pół muffinki. Jak zrobić chrupkie i delikatne krufiny?
2021-03-29
łatwy
60 min
4
Cruffiny to lekkie i chrupiące ciasteczka - połączenie delikatnego, drożdżowego ciasta z jakiego wypieka się croissanty z przyjemnym kształtem muffinek. Ciasteczka są kruche i maślane, po prostu pyszne. I, wbrew pozorom, nie są trudne w przygotowaniu.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
Jak u mamy! Przepisy na CIASTO DROŻDŻOWE >>>
SKŁADNIKI
- 50 g cukru
- 1 łyżeczka drożdży
- 2/3 szklanki letniej wody
- 300 g mąki
- 50 g schłodzonego masła
- 200 g masła w temperaturze pokojowej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Drożdże i cukier rozpuść w letniej wodzie. Do rozczynu dodaj mąkę im schłodzone masło i miksuj, aż składniki się połączą. Ciasto jest gotowe, gdy oddziela się od ścian naczynia.
- Gotowe ciasto przełóż do obsypanej mąką miski, przykryj ściereczką i odstaw na 45 min. Gdy ciasto wyrośnie podziel je na 4 równe części i każdą z nich rozwałkuj na prostokąt o wymiarach 60 na 20 cm.
- Każdy placek posmaruj masłem w temperaturze pokojowej. Każdy prostokąt przekrój na pół wzdłuż na dwa paski. Jeden pasek ściśle w rolkę, połóż na brzegu drugiego i też zwiń. Powstałą w ten sposób dość grubą rólkę ciasta przekrój na pół i każdą połowę zwiń w ślimak i umieść w wysmarowanej masłem foremce do muffinek.
- Powtórz te czynności ze wszystkimi kawałkami ciasta, przykryj wypełnione ciastem foremki lnianą ściereczką i odstaw na 45 min do wyrośnięcia.
- Wyrośnięte ciastka wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. na 30 min. Cruffiny można podawać z odrobiną konfitury truskawkowej, kleksem kremu czekoladowego lub posypane cukrem pudrem.