Makowy pleśniak

2021-03-29
Makowy pleśniak
Autor: Shutterstock Makowy pleśniak to nowa wersja popularnego ciasta.
łatwy
60 min
4

Pleśniak to łatwe w wykonaniu i pyszne ciasto, w którym świetnie łączy się lekko kwaskowy smak powideł i słodka beza. Jeśli również je lubicie wyprubujcie również nowej wersji - z makiem. Podajemy sprawdzony przepis na makowy pleśniak.

Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska i Anna Śmiałek

SKŁADNIKI

  • 1 opakowanie gotowej masy makowej
  •  
  • Ciasto:
  • 2,5 szklanki mąki
  • 250 g masła
  • 4 żółtka
  • 4 łyżki cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • czubata łyżka kakao
  •  
  • Beza:
  • 4 białka
  • 1 opakowanie kisielu cytrynowego
  • 1 szklanka cukru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mąkę przesiać i posiekać ze schłodzonym masłem. Dodać żółtka, cukier i proszek do pieczenia. Zagnieść jednolite ciasto i podzielić na 3 czę
  • Jedną część włożyć do zamrażalnika, do kolejnej dodać kakao i zagnieść jeszcze raz, włożyć do lodówki.
  • Trzecią część ciasta rozwałkować i wyłożyć na blachę do pieczenia, rozprowadzić na niej masę makową. Na wierzch zetrzeć ciasto kakaowe.
  • Białka ubić z cukrem, pod koniec dodając kisiel. Pianę wyłożyć na placek, na nią z kolei zetrzeć ostatnią część ciasta (z zamrażalnika).
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na ok 35 min.