Obłędne ciasto śmietanowe o smaku toffi - lekkie jak chmurka

2021-03-29
Obłędne ciasto śmietanowe o smaku toffi
Autor: Shutterstock Ciasto jest bardzo lekkie i puszyste jak pianka.
łatwy
60 min
4

To ciasto to prawdziwe mistrzostwo świata. Delikatne, puszyste, aksamitne z intensywnym karmelowym aromatem. Podajemy znakomity przepis na ciasto śmietanowe o smaku toffi.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ciasto kruche? TUTAJ>>>

SKŁADNIKI

  • 3 duże opakowania śmietany 18%
  • 6 białek
  • 3 opakowania budyniu o smaku toffi bez cukru
  • 1,5 szklanki drobnego cukru
  • aromat waniliowy
  • sól
  • 6 łyżek cukru
  • 200 g orzechów włoskich
  • 1 łyżka kremówki
  • 1 tabliczka białej czekolady

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę, a następnie wsypać stopniowo cukier i budynie. Miksować jeszcze chwilę, aż masa stanie się jednolita. Dodać śmietanę i aromat waniliowy. Dokładnie wymieszać.
  • Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i przelać do niej masę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 st.C. na godzinę.
  • Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej razem z kremówką. Masę wylać na wystudzone ciasto.
  • Na suchą patelnię wsypać cukier i rozprowadzić odrobiną wody. gdy się lekko skarmelizuje wrzucić orzechy. Wyłożyć je na wierzch ciasta.