Sękacz z tortownicy - sprawdzony przepis na sękacz pieczony w piekarniku

2021-03-31
Sękacz z tortownicy - sprawdzony przepis na domowy sękacz
Autor: Shutterstock Sękacz z tortownicy jest tak samo smaczny, jak ten wyrabiany tradycyjną metodą.
łatwy
90 min
4

Sękacz tradycyjnie wypiekany jest na specjalnym rożnie. Można go jednak przygotować w domu, w tortownicy. Ale lojalnie ostrzegamy - wymaga sporo cierpliwości, bo każda warstwę trzeba zapiekać oddzielnie. Jednak jeśli masz sporo czasu - warto, bo wychodzi przepyszny.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 250 g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 3/4 mąki krupczatki
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 6 jajek
  • 50 g mielonych migdałów
  • 1 łyżka rumu
  • 1 esencja waniliowa
  • 1 łyżka masła do wysmarowania tortownicy
  •  

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Masło utrzeć z cukrem. Gdy będzie puszyste dodawać stopniowo po 1 żółtku, rum, migdały, esencję waniliową i mąki. Cały czas ucierać. Z białek ubić sztywną pianę i wymieszać delikatnie z ciastem.
  • Piekarnik nagrzać do temperatury 200 st. C. Tortownicę o średnicy 23 cm wysmarować masłem i na jej dnie rozprowadzić równomiernie 2 łyżki ciasta. Wstawić do piekarnika na 5 min.
  • Gdy warstwa się zrumieni wyjąć blaszkę z piekarnika i na warstwie sękacza rozprowadzić kolejne 2 łyżki ciasta. Ponownie wstawić do piekarnika na 5 min. Czynność powtarzać, aż zużyjemy całe ciasto.
  • Gdy ciasto będzie upieczone wyjąć z piekarnika i dopiero po całkowitym wystygnięciu zdjąć tortownicę.