Tarta z kremem waniliowym i pomarańczami

2021-03-29
TArta z kremem waniliowym i pomarańczami
Autor: Shutterstock Tarta z kremem waniliowym i pomarańczami pachnie nieziemsko.
łatwy
40 min
4

Pyszny, pachnący wanilią i pomarańczami deser, który zawsze sprawi przyjemność. Tarta z kremem waniliowym i pomarańczami osłodzi każdy słotny dzień.

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • Ciasto:
  • 0,5 kostki masła
  • szklanka mąki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • jajko
  • sól
  • 3 łyżki dżemu pomarańczowego
  •  
  • Krem:
  • 5 pomarańczy
  • szklanka mleka
  • 4 żółtka
  • 2 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • paska łyżka mąki ziemniaczanej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Z masła, mąki, cukru pudru, soli i 1 jajka zagnieść ciasto.
  • Ciastem wyłożyć nasmarowaną tłuszczem formę i piec 15 min. w temperaturze 200 st. C.
  • Pomarańcze umyć i sparzyć, z 3 z nich zetrzeć skórkę i wycisnąć sok.
  • Jajka i żółtka utrzeć z kryształem i wymieszać masę z mąką ziemniaczaną.
  • Cały czas mieszając dodać kogel-mogel i gotować aż masa zgęstnieje, po czym dodać sok.
  • Dżem zagotować z łyżką wody i przetrzeć przez sito, posmarować nim ciasto.
  • Na wierzch wyłożyć krem i wstawić ciasto do piekarnika na pół godziny.
  • Po tym czasie na wierzch wyłożyć plasterki pomarańczy i zapiekać jeszcze 10 minut.