Śmietanowiec z suszoną śliwką i orzechami włoskimi: deser na zimno

2021-03-29
Śmietanowiec z suszoną śliwką i orzechami włoskimi: deser na zimno
Autor: Shutterstock Śmietanowiec pięknie się prezentuje na rodzinnym stole
łatwy
30 min
4

Śmietanowiec z suszoną śliwką i orzechami włoskimi smakuje obłędnie. Delikatna galaretka śmietanowa skrywa przepyszne suszone śliwki (wybierajcie te miękkie i soczyste) oraz chrupiące orzechy. Te deser na zimno bije na głowę wszystkie inne. 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Torty bez pieczenia? TAK, sprawdź koniecznie >>>

SKŁADNIKI

  • 200 g suszonych śliwek bez pestek
  • 200 g orzechów włoskich, łuskanych
  • 350 g śmietany 30%
  • 150 g cukru pudru
  • 2 łyżki żelatyny w proszku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Żelatynę rozpuścić w 200 ml wody, zgodnie z instrukcją na opakowaniu, pozostawić na 30 minut. Gdy żelatyna już napęcznieje, podgrzać ją, ale nie zagotować. Dokładnie wymieszać.
  • Śliwki pokroić na kawałki. Jeśli nie są miękkie (np. kalifornijskie), to należy je namoczyć we wrzątku przez 30 minut, następnie odcedzić.
  • Orzechy posiekać grubo.
  • Śmietanę ubić z cukrem pudrem na sztywno.
  • Do śmietany dodać śliwki i orzechy, wymieszać razem.
  • Następnie wlać żelatynę i wymieszać dobrze.
  • Odpowiedniej wielkości formę wyłożyć folią spożywczą, aby śmietanowiec po stężeniu było łatwiej wyjąć.
  • Wstawić do lodówki na 3 godziny.
  • Podawać przybrane liśćmi mięty. Przed podaniem pokroić na plastry.