Babka marmurkowa - przepis na najlepsza babkę marmurkową

2022-04-13
Matylda Gruman
Babka marmurkowa - [PRZEPIS KTÓRY ZAWSZE WYCHODZI]
Autor: Shutterstock Babka marmurkowa swój efektowny wygląd zawdzięcza mieszaniu ciasta białego i  kakaowego.
łatwy
15 min
4

Babka marmurkowa to "murowany hit", nie tylko wielkanocnego stołu. Połączenie puszystego ciasta białego i czekoladowego to jeden z ulubionych przysmaków świątecznych. Podajemy przepis na babkę marmurkową, który jest prosty, szybki i zawsze wychodzi.

SKŁADNIKI

  • 50 dag mąki
  • 35 dag cukru
  • 25 dag masła
  • 4 jajka
  • 1 szklanka śmietany 12% tłuszczu
  • 3 łyżki kakao
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier wanilinowy
  • DEKORACJA (opcjonalnie):
  • cukier puder do posypania
  • gotowa polewa z białej czekolady
  • gotowa polewa z ciemnej czekolady

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Miękkie masło utrzyj na puszystą masę. Dodaj 25 dag cukru, żółtka, cukier wanilinowy. Dokładnie zmiksuj. Mąkę przesiej przez sito, połącz z proszkiem do pieczenia.
  • Stopniowo wsypuj do ciasta, dodając śmietanę. Utrzyj na gładkie ciasto.
  • Białka jajek ubij na sztywną pianę. Partiami dodawaj do utartego ciasta. Delikatnie mieszaj, aż powstanie jednolita masa.
  • Ciasto podziel na dwie równe części. Do jednej wsyp kakao i pozostały cukier (10 dag). Wymieszaj.
  • Formę do pieczenia natłuść od wewnątrz i wysyp tartą bułką. Przełóż do formy ciasto jasne, przykryj je ciemnym. Delikatnie przemieszaj warstwy patyczkiem lub widelcem.
  • Wstaw babkę do piekarnika podgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piecz około 50-60 minut.
  • Upieczone, przestudzone ciasto posyp cukrem pudrem lub posmaruj rozpuszczoną białą polewą. Gdy zastygnie, udekoruj ciemną polewą.
Wielkanocna babka drożdżowa

Babka marmurkowa - jadalna dekoracja świątecznego stołu

Babka marmurkowa jest bardzo efektowna i dekoracyjna. Może być prawdziwą ozdobą świątecznego stołu. Układające się naprzemiennie warstwy jasnego i ciemnego ciasta tworzą ciekawe i atrakcyjne wzory. Dlatego ciasto to nawet podane saute - bez polewy, lukru czy kolorowej posypki wygląda pięknie.

Galeria: Nasze ulubione przepisy na babki piaskowe

Matylda Gruman