Ciasto cynamonowe z kruszonką - ucieszy ciało, rozgrzeje duszę

Ciasto cynamonowe z kruszonką - ucieszy ciało, rozgrzeje duszę

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Ciasto cynamonowe z kruszonką jest  łatwe do przygotowania, a całości  charakteru dodają dwie warstwy cynamonowej kruszonki - jedna ukryta wewnątrz wypieku,  druga na jego wierzchu.

Składniki

  • Kruszonka:

  • 70 g cukru,

  • 70 g mąki,

  • 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu,

  • 45 g zimnego masła

  • Ciasto:

  • 166 g mąki,

  • łyżeczka proszku do pieczenia,

  • 1/4 łyżeczki sody,

  • szczypta soli,

  • 115 g masła (w temperaturze pokojowej),

  • 150 g cukru (w tym kilka łyżek domowego cukru waniliowego),

  • 2 duże jajka (w temperaturze pokojowej),

  • 120 ml kwaśnej śmietany lub jogurtu greckiego,

Przygotowanie krok po kroku

  • Kruszonka: połączyć cukier, mąkę i cynamon. Dodać pokrojone w kostkę masło, rozetrzeć całość palcami, aby powstały grube okruchy. Gdyby kruszonka była za sucha, dodać więcej masła; gdyby była za mokra, dodać mąki. Odłożyć do lodówki.

  • Ciasto: połączyć mąkę, proszek, sodę i sól. W drugiej misce zmiksować masło z cukrem, utrzeć na kremową masę. Dodawać po jednym jajku, cały czas ucierając. Wlać śmietanę lub jogurt, całość dokładnie zmiksować.

  • Dodać suche składniki i szybko wymieszać (tylko do połączenia się składników). Ciasto powinno być gęste.

  • Połowę przełożyć do wyłożonej papierem blaszki, posypać połową kruszonki, przykryć pozostałym ciastem, wyrównać wierzch i posypać resztą kruszonki. Piec w 170 stopniach, około 40 minut. Ostudzić w piekarniku.

Ocena: 4,3
Katalog potraw