Ciasto cynamonowe z kruszonką - ucieszy ciało, rozgrzeje duszę

2021-03-29
Ciasto cynamonowe z kruszonką - ucieszy ciało, rozgrzeje duszę
Autor: Shutterstock Proste ciasto z trikiem, który zmienia je  w niesamowicie pyszne i kuszące, zwłaszcza w chłodne dni.
łatwy
30 min
4

Ciasto cynamonowe z kruszonką jest  łatwe do przygotowania, a całości  charakteru dodają dwie warstwy cynamonowej kruszonki - jedna ukryta wewnątrz wypieku,  druga na jego wierzchu.

SKŁADNIKI

  • Kruszonka:
  • 70 g cukru,
  • 70 g mąki,
  • 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu,
  • 45 g zimnego masła
  • Ciasto:
  • 166 g mąki,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1/4 łyżeczki sody,
  • szczypta soli,
  • 115 g masła (w temperaturze pokojowej),
  • 150 g cukru (w tym kilka łyżek domowego cukru waniliowego),
  • 2 duże jajka (w temperaturze pokojowej),
  • 120 ml kwaśnej śmietany lub jogurtu greckiego,

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kruszonka: połączyć cukier, mąkę i cynamon. Dodać pokrojone w kostkę masło, rozetrzeć całość palcami, aby powstały grube okruchy. Gdyby kruszonka była za sucha, dodać więcej masła; gdyby była za mokra, dodać mąki. Odłożyć do lodówki.
  • Ciasto: połączyć mąkę, proszek, sodę i sól. W drugiej misce zmiksować masło z cukrem, utrzeć na kremową masę. Dodawać po jednym jajku, cały czas ucierając. Wlać śmietanę lub jogurt, całość dokładnie zmiksować.
  • Dodać suche składniki i szybko wymieszać (tylko do połączenia się składników). Ciasto powinno być gęste.
  • Połowę przełożyć do wyłożonej papierem blaszki, posypać połową kruszonki, przykryć pozostałym ciastem, wyrównać wierzch i posypać resztą kruszonki. Piec w 170 stopniach, około 40 minut. Ostudzić w piekarniku.