Wuzetka: słodki symbol Warszawy. Podajemy przepis na wuzetkę!

Wuzetka: słodki symbol Warszawy. Podajemy przepis na wuzetkę!

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Biało-brązowe ciastko - wuzetka - to jeden z symboli polskiej stolicy. Deser, którego nazwa pochodzi od słynnej trasy W-Z (choć wersje są różne), zachwyca zarówno smakiem, jak i wyglądem. Jak zrobić wuzetkę? Podajemy przepis!

Składniki

  • 7 jajek

  • 2/3 szklanki mąki

  • 1 szklanka cukru

  • 10 łyżek kakao

  • masło do smarowania formy

  • rum do nasączania biszkoptu

  • 5-6 opakowań śmietany 36-proc.

  • 2 łyżki żelatyny

  • 5 łyżek cukru pudru

  • 1 słoik dżemu śliwkowego lub marmolady wieloowocowej

  • 1 opakowanie polewy czekoladowej

Przygotowanie krok po kroku

  • Ciasto do wuzetki: mąkę wymieszać z kakao. Białka ubić na pianę, stopniowo dodawać cukier, nadal ubijać, aż masa będzie sztywna. Dodawać po jednym żółtku i nadal ubijać na puszystą masę. Stopniowo wsypywać mąkę wymieszaną z kakao i mieszać na najmniejszych obrotach.

  • Formę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać masę i wyrównać. Piec przez ok. 30 minut w temperaturze 170ºC. Biszkopt na wuzetkę wyjąć z piekarnika i studzić przez 20 minut, następnie wyjąć z formy.

  • Krem do wuzetki: bardzo zimną śmietanę ubijać w metalowej misce. Gdy zgęstnieje, dodawać po łyżce cukru pudru i dalej ubijać. Kiedy dostatecznie zgęstnieje, dodać ostudzoną żelatynę (rozpuszczoną w 10 łyżkach gorącej i ostudzoną).

  • Gdy ciasto będzie dostatecznie wystudzone, przekroić  na dwie części (jak do tortu). Dolną warstwę posmarować dżemem wymieszanym z rumem. Na nim rozsmarować ubitą śmietanę, na którą położyć górną warstwę ciasta. Polać polewą.

  • Kiedy polewa zastygnie, pokroić na kwadratowe ciastka. Każdą wuzetkę udekorować bitą śmietaną.

Ocena: 0
Katalog potraw