Kopa śląska: obłędny przepis na kokosowy deser z twistem z Ornontowic [LATO Z RADIEM]

2022-05-24
Kopa śląska - deser z bezików, kremu i ananasa
Autor: Shutterstock Kopa śląska - deser z bezików, kremu i ananasa
łatwy
45 min
4

Kopa ornontowicka to mało znany poza Śląskiem przepis na rewelacyjne ciasto kokosowe z procentami. Kopa ornontowicka wygrywa regularnie konkursy kulinarne, można ją dostać w ornontowickich i mikołowskich cukierniach. A wymyśliły ją panie z Koła Gospodyń Wiejskich z Ornontowic, z Magdaleną Owczarek na czele. Oto przepis na doskonały deser dla dorosłych!

SKŁADNIKI

  • Na kokosowe beziki:
  • 6 białek z jajek o temperaturze pokojowej
  • 12 łyżek drobnego cukru
  • 400 g wiórków kokosowych
  • Na krem:
  • 1 kostka masła
  • 2 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 250 ml słodkiej śmietanki 36%
  • oraz
  • 1 puszka ananasa
  • 100 g rodzynek
  • 100 g migdałów
  • 200 ml spirytusu
  • Na dekorację:
  • gorzka czekolada, starta lub stopiona
  • orzechy włoskie, uprażone i posiekane

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Białka ubijamy w ciepłej kąpieli wodnej, wstawiamy garnek do drugiego garnka z ciepłą wodą, z cukrem na sztywną bielejącą pianę, dosypujemy wiórki cały czas ubijając.
  • Rozgrzewamy piekarnik do 180 st, płaską dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia. Z masy formujemy placki różnej wielkości tak, aby po upieczeniu stworzyły kopiec.
  • Pieczemy wszystkie do zezłocenia, studzimy.
  • W tym czasie przygotowujemy krem: miksujemy masło, osobno ucieramy jajka z cukrem, które cienką strużką wlewamy do miksowanego tłuszczu. Pod koniec dolewamy powoli spirytus.
  • Kroimy ananas i pozostałe bakalie w kostkę, dokładamy do masy, mieszamy.
  • Ostudzone placki bezowe nasączamy sokiem z ananasa, przekładamy masą.
  • Ubijamy śmietankę na sztywno, pokrywamy nią utworzony kopiec i posypujemy tartą lub polewamy stopioną ciemną czekoladą.
  • Odstawiamy do lodówki na 2 godziny, aby smaki zaczęły się przenikać. Smacznego!