Ciasto pistacjowe z lukrem i zielonymi pistacjami: łatwy przepis na pyszną babkę

Ciasto pistacjowe z lukrem i zielonymi pistacjami: łatwy przepis na pyszną babkę
Autor: Shutterstock Pyszne ciasto pistacjowe polane lukrem i udekorowane pistacjami
łatwy
30 min
4

Pistacjowe ciasto z lukrem i zielonymi pistacjami to niezwykle łatwy przepis na efektowną babkę. Ciasto ze zmielonymi pistacjami jest wilgotne i pyszne. Pistacje barwią ciasto na zielono. Dodatek cytryny idealnie podkreśla orzechowy smak ciasta. To idealne ciasto na wiosenny czas. 

Polecamy też:

SKŁADNIKI

  • Ciasto:
  • 100 g zielonych pistacji, wyłuskanych
  • 100 g mąki pszennej
  • 100 g masła o temperaturze pokojowej
  • 100 g cukru pudru
  • 1 cytryna, starta skórka i wyciśnięty sok (do lukru)
  • 2 jajka o temperaturze pokojowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • forma keksowa około 22 cm długości lub forma do babki o średnicy 20 cm
  • Lukier:
  • 1/2 szklanki cukru pudru, przesianego
  • szczypta soli
  • 2-3 łyżeczki soku z cytryny
  • trochę zielonych pistacji, wyłuskanych, grubo posiekanych lub w całości

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozgrzej piekarnik do 180°C i posmaruj foremkę keksową masłem i mąką.
  • Zmiel pistacje w młynku do orzechów lub w malakserze na mąkę.
  • Ubij mikserem masło. Następnie dodaj cukier i skórkę cytryny. Dalej ubijaj masło, aż do uzyskania lekkiej i puszystej masy
  • Do masy maślanej dodawaj po jednym jajku. Miksuj do uzyskania jednorodnej mieszaniny. I dodaj kolejne jajko.
  • Do masy dodaj mąkę i zmielone pistacje. A także sól i proszek do pieczenia. Wymieszaj szpatułką.
  • Ciasto przełóż do foremki. Piecz w 180°C przez 30-35 minut.
  • Gdy ciasto się piecze, przygotuj lukier. Do cukru pudru dodaj sól i sok z cytryny. Utrzyj gładki lukier.
  • Gotowe ciasto wyjmij z piekarnika. Odstaw go na 10-15 minut. Następnie wyjmij z foremki. Gorące ciasto polej lukrem. Wierzch posyp pistacjami. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
Baszamel historia baby wielkanocnej
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej