Orzechowiec: przepis na ciasto orzechowe z kremem budyniowym

2021-03-29
Orzechowiec: przepis na ciasto orzechowe z kremem budyniowym
Autor: Shutterstock Orzechowiec - najsłodszy wyraz czułości
łatwy
60 min
4

Orzechowiec to pyszne ciasto wprost idealne na rodzinne spotkanie.  Przepis na ciasto orzechowe z kremem budyniowym jest łatwy i z przygotowaniem ciasta poradzi sobie każdy. Orzechowiec najlepiej smakuje do czarnej kawy lub dobrej mocnej herbaty. 

SKŁADNIKI

  • Ciasto:
  • 500 g mąki pszennej
  • 200 g cukru
  • 150 g masła
  • 2 jajka
  • 60 g miodu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka masła do przygotowania formy
  • 1 łyżeczka mąki pszennej do przygotowania formy
  •  
  • Krem:
  • 600 ml mleka
  • 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
  • 50 g cukru
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 50 ml zimnej wody
  • 250 g masła
  •  
  • Masa miodowo-orzechowa:
  • 250 g orzechów włoskich
  • 75 g masła
  • 100 g miodu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Orzechy grubo posiekać.
  • Posiekane orzechy podsmażyć na rozgrzanej patelni na maśle z dodatkiem miodu. Odstawić do ostygnięcia.
  • Masło połączyć z mąką i pozostałymi składnikami ciasta i zagnieć na gładką jednolitą masę.
  • Ciasto podzielić na dwie równe części. Każdą część oddzielnie owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut.
  • Przygotować 2 formy na ciasto o wymiarach 34x24. Wysmarować masłem i oprószyć mąką.
  • Porcje ciasta rozwałkować i przełożyć do form. Ciasto gęsto nakłuć widelcem.
  • Na jednym blacie rozłożyć równomiernie na całej powierzchni masę orzechowo-miodową.
  • Oba blaty piec 15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury ok. 170°C. Po 7 minutach zamienić położenie blach, górną przekładamy na dół, a dolną na górę.
  • Upieczone blaty studzimy. Blat bez orzechów po wystudzeniu wyjąć z formy.
  • Oba budynie rozprowadzić w 200 ml mleka. Pozostałe mleko zagotować, wlać mieszaninę budyni i energicznie mieszać całość za pomocą rózgi. Budyń zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia.
  • Miękkie masło zmiksować, następnie dodawać po 1 łyżce wystudzonego budyniu, aż do wyczerpania składnika.
  • Krem wyłożyć na blat bez orzechów i rozprowadzić równomiernie na całej jego powierzchni.
  • Blat z orzechami ułożyć na warstwie kremu i delikatnie przycisnąć.
  • Ciasto wstawić do lodówki i chłodzić minimum 2 godziny lub jeszcze lepiej całą noc.
  • Pokroić w trójkąty lub kwadraty. 
  • Podawać do kawy lub dobrej herbaty.