Śliwkowe ciasto do góry nogami: genialny placek z owocami na ciepło

Śliwkowe ciasto do góry nogami
Autor: Shutterstock Wierzch ciasta pokrywają śliwki skąpane w karmelu - pyszności!
łatwy
30 min
4

Śliwkowe ciasto do góry nogami podaje się jeszcze ciepłe. To genialny placek z owocami pokrytymi karmelem. Twoja rodzina pokocha go od pierwszego kęsa. Można go podać z bitą śmietaną lub lodami śmietankowymi. Ale ja lubię po prostu duży kawał ciepłego ciasta i filiżankę dobrej kawy. Polecam! 

SKŁADNIKI

  • 1 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 3 łyżki masła lub margaryny
  • 1/4 szklanki brązowego cukru
  • 1/3 szklanki margaryny
  • 1 szklanka cukru białego
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 3/4 szklanki mleka
  • 12-14 granatowych śliwek, np. węgierek
  • oraz okrągła forma o średnicy 22-24 cm

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozgrzej piekarnik do 175C.
  • Na dnie formy do pieczenia połącz 3 łyżki margaryny z brązowym cukrem. Umieścić formę w nagrzanym piekarniku, aż margaryna się rozpuści i zacznie bulgotać. W ten sposób powstanie karmel. Odstaw na bok.
  • W dużej misce utrzyj razem 1/3 szklanki margaryny i 1 szklankę białego cukru na puszystą masę.
  • Dodaj rozmącone jajko, a następnie dodaj wanilię.
  • Ubijaj dodając mąkę na przemian z mlekiem, mieszaj aż do połączenia w jednolite ciasto.
  • Na dnie przygotowanej formy ułóż koliście połówki śliwek przecięciem do dołu.
  • Ostrożnie wlej ciasto, tak aby całkowicie przykryło owoce.
  • Piecz w rozgrzanym piekarniku przez 40 minut lub do momentu, aż wykałaczka włożona w środek ciasta wyjdzie czysta.
  • Pozostaw do ostygnięcia na około 15 minut przed podaniem. Podawaj póki ciepłe.
Dlaczego warto jeść śliwki?

Jeśli lubisz placki ze śliwkami to zakochasz się w tych ciastach:

Cudowne ciasto czekoladowe ze śliwkami: proste i pyszne!

Bezglutenowe ciasto ze śliwkami: łatwy przepis na pyszne ciasto

Wiejski placek ze śliwkami: przepis na francuskie ciasto galette

Zobacz także jak zrobić nocne ciasto drożdżowe bez zagniatania z owocami oraz placek twarogowy ze śliwkami i jabłkami:

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej