Kruche ciasto z budyniową pianką i rabarbarem

2021-05-19
Kruche ciasto z budyniową pianką i rabarbarem
Autor: Shutterstock Kruche ciasto z budyniową pianką i rabarbarem - pyszny sezonowy deser.
łatwy
50 min
4

Kruche ciasto z budyniową pianką i rabarbarem jest lekkie i aromatyczne. Znakomicie pasuje do popołudniowej herbatki w ogrodzie. MAsa budyniowa jest lekka i delikatna, a rabarbar nadaje deserowi orzeźwiającego charakteru.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • Ciasto:
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 kostka masła
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka śmietany
  • 0,5 kg rabarbaru
  •  
  • Masa:
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru
  • 5 białek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 0,5 szklanki oleju
  •  

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem, posiekać z masłem, dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto.
  • Gdy ciasto będzie jednolite i gładkie zawinąć w folię i włożyć do lodówki na minimum godzinę.
  • Większy kawałek ciasta rozwałkować i wyłożyć nim wysmarowaną tłuszczem blachę (ok. 25 cm).
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego 190 st.C.  na 20 min. Wyjąć z pieca i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
  • Z białek ubić pianę i cały czas miksując dodawać po trochu cukier i cukier waniliowy. Gdy się rozpuści dodawać po trochu budyń a na koniec cienka stróżką wlać olej.
  • Dokładnie połączoną masę wyłożyć na wystudzony całkowicie spód ciasta. Na niej ułożyć pokrojony w kawałki rabarbar. Na wierzch zetrzeć na tarce o dużych oczkach resztę ciasta.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st.C na 40 min.
Rabarbar - jakie ma właściwości? Dlaczego warto jeść rabarbar?