Kruche ciasto z porzeczkami - łatwy przepis

2021-03-31
Kruche ciasto z porzeczkami - łatwy przepis
Autor: pixabay.com Pyszne ciasto z porzeczkami i kruszonką.
łatwy
30 min
4

Sezon na porzeczki warto rozpocząć ciastem z porzeczkami. Maślana słodycz i kwaśne owoce dają idealne połączenie. Podajemy przepis na kruche ciasto z porzeczkami.

Babeczki z porzeczkami

Ciasto z bezą porzeczkową

Tarta z czerwonymi porzeczkami

Jogurtowe ciasto z porzeczkami i kruszonką

Drożdżowe muffinki czekoladowe z porzeczkami

SKŁADNIKI

  • CIASTO:
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150 g masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżka wody
  •  
  • MASA:
  • 400g czerwonych porzeczek, umytych i przebranych
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  •  
  • KRUSZONKA
  • 5 łyżek cukru
  • 50 g masła
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mieszamy mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Następnie dodajemy jajko i rozdrobnione masło. Dokładnie zagniatamy. Powstałe ciasto wkładamy na 30 minut do lodówki.
  • Blaszkę o wymiarach 24 x 24 cm wykładamy papierem do pieczenia i wyklejamy 2/3 ciasta. Pozostałą część wkładamy do woreczka, a potem - do zamrażarki.
  • Następnie porzeczki obtaczamy w mące kukurydzianej i wykładamy je na ciasto.
  • kruszonka: w rondelku należy roztopić masło i dodać cukier oraz cukier waniliowy  i dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną masę należy wyłożyć na porzeczki.
  • Na koniec odłożone ciasto należy zetrzeć na tarce i posypać nim masę porzeczkową.
  • Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180oC na funkcję góra-dół i pieczemy przez około 45-50 minut.