Lekkie ciasto z czereśniami i porzeczkami w 15 minut: przepis na francuskie clafoutis z owocami

Clafoutis z czereśniami i porzeczkami
Autor: Shutterstock Clafoutis z czereśniami i porzeczkami
łatwy
30 min
4

Lekkie ciasto z czereśniami i porzeczkami to rodzaj tradycyjnej francuskiej leguminy. W smaku przypomina ciasto naleśnikowe z owocami. Trochę w typie dutch baby, omletu pieczonego w piekarniku. Polecam ten przepis na francuskie clafoutis z owocami, które osłodzi Wam letnie podwieczorki. Pychota!

Czerwona porzeczka - idealna do ciast i deserów

Czerwona porzeczka to owoc pełni lata. Kwaśna, cierpka i słodka zarazem - doskonale nadaje się do ciast i deserów. Owoce czerwonej porzeczki bogate są w pektyny (błonnik), które wspomagają kontrolę poziomu cukru i cholesterolu we krwi. Związki zawarte w tym pysznym owocu mają działanie ściągające, tonizujące i antybakteryjne. Ale to właśnie pektyny powodują, że przetwory z porzeczek tak świetnie żelują, zamieniając się w pyszną galaretkę. 

Ciasto bezowe z porzeczkami - tak pyszne, ze nie można mu się oprzeć

Jogurtowe ciasto z czerwonymi porzeczkami

Kruche ciasto z porzeczkami - łatwy przepis 

Jogurtownik z czerwoną porzeczką na zimno

Drożdżowe muffinki czekoladowe z czerwonymi porzeczkami

SKŁADNIKI

  • 300 g czereśni, wydrylowanych,
  • 100 g czerwonych porzeczek, bez szypułek
  • 6 łyżek mąki
  • 6  łyżek cukru
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki mleka
  • łyżka masła
  • sól
  • cukier

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Czereśnie wydryluj. Porzeczki oczyść z szypułek.
  • Zmiksuj mąkę, zimne mleko, jajka, cukier ze szczyptą soli.
  • Ciasto odstaw na 30 minut. Podobnie, jak w przypadku ciasta naleśnikowego, należy pozwolić zadziałać naturze.
  • Żaroodporną formę posmaruj masłem, nałóż owoce, zalej je ciastem.
  • Piecz 30 minut w temp. 180°C.
  • Najlepiej podawać na ciepło, posypane cukrem pudrem.
Jak sprawnie wydrylować wiśnie lub czereśnie?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej