Placek z mrożonymi owocami z patelni: przepis na ciasto zabieganej Pani domu

Placek z mrożonymi owocami z patelni: przepis na ciasto zabieganej Pani domu
Autor: Shutterstock Pyszny placek z owocami mrożonymi z patelni
łatwy
30 min
4

Placek z mrożonymi owocami z patelni jest przepyszny i tak łatwy do przygotowania. Wystarczy mrożone owoce (lub świeże) zalać ciastem i upiec na patelni. Najlepszy przepis na szybkie ciasto dla zabieganej Pani Domu, kogoś takiego jak ja i Ty!

SKŁADNIKI

  • 200 g mrożonych (lub świeżych) wiśni, śliwek, jagód, malin, truskawek
  • 230 g (16 czubatych łyżek) mąki pszennej
  • 150 g śmietany
  • 150 g (10 płaskich łyżek) cukru
  • 3 jajka rozmiar M
  • 10 g (2 łyżeczki) proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub cukru wanilinowego
  • 5 łyżek oleju
  • 2 szczypty (1/4 łyżeczki) soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wbij jajka do miski, dodaj wanilię, cukier, sól i dobrze ubij mikserem lub trzepaczką.
  • Wlej olej, dodaj śmietanę i ponownie ubij.
  • Dodaj proszek do pieczenia i trochę mąki. Dobrze wymieszaj i stopniowo dodawaj pozostałą mąkę.
  • Okazuje się, że ciasto nie jest zbyt płynne i bardzo aromatyczne.
  • Następnie mamy dwie możliwości zrobienia ciasta: w piekarniku i na patelni. Dzisiaj robię na patelni. Im mniejsza średnica patelni, tym wyższe będzie ciasto. Używam patelnię o średnicy 26 cm. Patelnię posmaruj masłem lub olejem roślinnym, wylej połowę ciasta i rozprowadź po dnie.
  • Nie rozmrażaj wcześniej owoców i nie mieszaj ich z cukrem, po prostu ułóż je na cieście obok siebie.
  • Zalej owoce resztą ciasta. Przykryj patelnię pokrywką i piecz ciasto w niższej niż średnia temperaturze przez około 40 minut.
  • Ciasto na patelni wyrośnie, stanie się gęste, a owoce zaczną wypuszczać trochę soku. Sprawdzam stopień wypieczenia wykałaczką. Jeśli po wbiciu w ciasto i wyjęciu wykałaczka jest sucha, nie lepi się do niej ciasto, to znaczy, że placek jest gotowy. Nie musisz odwracać ciasta i ponownie gotować. Cudownie pachnie, aż ślinka cieknie.
  • Gotowe ciasto z owocami ostudzić na patelni, a następnie przykryć płaskim talerzem lub paterą i odwrócić patelnię. Ciasto ostudzić, w razie potrzeby posypać cukrem pudrem i udekorować.
  • Kwaśne owoce wspaniale komponują się ze słodkim ciastem. Okazuje się, że ciasto jest umiarkowanie słodkie, bardzo smaczne i aromatyczne. Idealne do filiżanki herbaty i ulubionego serialu. 
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej