Pyszny mannik z bananem i twarogiem: przepis na ciasto z kaszą manną

Pyszny mannik z bananem i twarogiem: przepis na ciasto z kaszą manną

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Pyszny mannik z bananem i twarogiem to rodzaj deseru na bazie kaszy manny. Przygotowanie jest dość łatwe. Wysiłek włożony w przygotowanie zostanie nagrodzony smakiem. 

Składniki

  • 1/2 szklanki kaszy manny

  • 3 jajka

  • 100 g twarogu półtłustego

  • 50 g rodzynek

  • 2 banany

  • 1 łyżka cukru drobnego

  • 1/2 szklanki śmietany 12%

  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub 1 łyżeczka cukru wanilinowego

  • 1/4 łyżeczki startej gałki muszkatołowej

  • 1/4 łyżeczki soli

  • 5 g masła do posmarowania formy

  • 1 łyżka cukru pudru do dekoracji

Przygotowanie krok po kroku

  • Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić z cukrem.

  • Banany obrać, pokroić na małe kawałki, za pomocą widelca wymieszać z twarogiem i żółtkami, a następnie utrzeć na jednorodną masę.

  • Do masy bananowo-twarogowo-żółtkowej dodać śmietanę, wymieszać. Dodać kaszę mannę i rodzynki znowu wymieszać.

  • Do masy dodać sodę, ekstrakt wanilii i gałkę muszkatołową. Wymieszać.

  • Na koniec dodać w 3 porcjach ubite białka i ponownie wymieszać.

  • Przełożyć do formy keksowej posmarowanej masłem i wstawić do piekarnika.

  • Piec w temperaturze 180°C przez 30-40 minut.

  • Po wyjęciu z piekarnika ostudzić. Przed podaniem ewentualnie oprószyć cukrem pudrem.

Ocena: 2,4

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Katalog potraw