Ciasteczka prosiaczki z powidłami

Ciasteczka prosiaczki z powidłami

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Ciasteczka prosiaczki to pyszne chrupkie przekąski nadziewane powidłami śliwkowymi. Z pewnością przypadną do gustu dzieciom, ale dorosłym też polecamy, bo są naprawdę smaczne.

Składniki

  • 200 g masła

  • 500 g mąki

  • 1 jajko

  • 2 żółtka

  • 2 łyżki cukru pudru

  • 180 g śmietany 12%

  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

  • kilka łyżeczek powideł śliwkowych

  • kilkanaście rodzynek lub suszonych jagód

Przygotowanie krok po kroku

  • Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Dodać miękkie masło i zagnieść, po czym dodać 3 żółtka i śmietanę. Wyrobić jednolite ciasto.

  • Ciasto rozwałkować na grubość 5 mm i na każde ciasto wyciąć: szklanką (głowa świnki) 2 kółka, kieliszkiem (ryjek) 1 i nożem 2 trójkąty (uszy).

  • Na połowę dużych kółek nałożyć powidła, przykryć drugim dużym kółkiem i skleić boki białkiem jaja. W małych kółkach zrobić słomka dwie dziurki, od spodu posmarować je białkiem i przykleić ryjek do głowy. Na końcu dokleić uszka a w miejsce oczek wcisnąć rodzynki lub suszone jagody.

  • Piec 20 min. w temperaturze 180 st. C.

Ocena: 0

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Katalog potraw