Cytrynowe mini tarty w kształcie kwiatów: łatwy przepis na zabawne ciasteczka

2021-03-29
Cytrynowe mini tarty w kształcie kwiatów: łatwy przepis na zabawne ciasteczka
Autor: Shutterstock Piękna ozdoba stołu i pyszny deser w jednym
łatwy
30 min
4

Cytrynowe mini tarty w kształcie kwiatów to zabawny pomysł. Można je przygotować razem z dziećmi. Można wykorzystać również gotowe kruche ciasto, co skróci nieco przygotowania lub ciasto przygotować dzień wcześniej. Tarty w kształcie kwiatów są ozdobą stołu. No i są pyszne!

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • Kruche ciasto:
  • 200 g mąki
  • 110 g masła
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 2-3 łyżki zimnej wody
  • Cytrynowa masa:
  • 3 łyżki mąki kukurydzianej
  • 150 ml wody
  • 2 cytryny, starta skórka i sok z nich wyciśnięty
  • 110 g cukru
  • 3 duże żółtka i 1 całej jajko
  • 2 łyżki miękkiego masła
  • cukier puder do dekoracji
  • gotowe cukiereczki w kształcie pszczółek (opcjonalnie)
  • oraz forma na muffiny z 12 dołkami

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Piekarnik rozgrzać do 200°C.
  • Kruche ciasto przygotować w sposób tradycyjny lub skorzystać z malaksera, co bardzo przyspiesza pracę i ułatwia życie. Do naczynia malaksera z nożami dodać mąkę, sól i masło pokrojone w małą kostkę. Włączyć na krótko tryb pulsacyjny malaksera na średnich obrotach. Powtórzyć kilkukrotnie. Gdy zawartość malaksera będzie przypominać okruchy chleba dodać 2-3 łyżki wody. Ponownie włączyć tryb pulsacyjny. Ciasto w kilka chwil zbije się w gładką kulę. Należy unikać nadmiernego mieszania. Ciasto owinąć folią i włożyć na pół godziny do lodówki.
  • Kruche ciasto rozwałkować, wyciąć foremką kwiaty dwukrotnie większe od średnicy foremek na muffiny. Każdy kawałek ciasta włożyć do zagłębienia na muffinkę, tak aby płatki spoczęły na obrzeżach zagłębienia. Dno ciasta nakłuć widelcem. Wstawić do piekarnika i piec 7-10 minut. 
  • Gdy foremki na ciasteczka pieką się, przygotować krem cytrynowy. W rondelku wymieszać mąkę kukurydzianą z wodą, dodać sok z cytryny i startą skórkę, stale mieszając doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z ognia, gdy mieszanina zgęstnieje. Dodać cukier i dobrze wymieszać. Zawartość rondla lekko ostudzić, dodać żółtka i całe jajko, wymieszać. Następnie dodać masło i ponownie wymieszać.
  • Tak przygotowanym kremem wypełnić podpieczone foremki w kształcie kwiatów. 
  • Piec w gorącym piekarniku przez ok. 10 minut. Wyjąć z piekarnika i pozostawić w foremce na około 30 minut. Następnie wyjąć na paterę, oprószyć cukrem pudrem lub ozdobić gotowymi cukiereczkami.