Doskonałe ciastka marcepanowo-orzechowe: prosty przepis
2021-03-29
łatwy
60 min
4
Ciastka marcepanowo-orzechowe pokochają wszyscy miłośnicy orzechów i marcepana - doskonałe delikatne ciasto na bazie twarogu subtelnie otula słodkie marcepanowe nadzienie, pachnące delikatnie cynamonem.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- Ciasto:
- 400 g mąki pszennej,
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 75 g cukru
- 2 żółtka
- 80 ml oleju
- 80 ml mleka
- 200 g twarogu
- Nadzienie:
- 125 g marcepanu
- 150 g orzechów laskowych zmielonych
- 1 łyżeczka cynamonu
- 45 g cukru
- 2 jajka
- 1 żółtko
- 1 łyżka mleka
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Marcepan zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać zmielone orzechy, cukier, cynamon i jajka. Wymieszać.
- Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Zmiksować żółtka z olejem, mlekiem i cukrem. Rozdrobnić widelcem twaróg, dodać przesianą mąkę z proszkiem oraz zmiksowane jajka. Wyrób ciasto.
- Ciasto rozwałkować i wyciąć z niego prostokąty o wymiarach 14 x 10 cm. Na środku ułożyć nadzienie. Złożyć na pół, mocno dociskając brzegi ciasta. Naciąć brzegi w kilku miejscach ostrym nożem.
- Wyłożyć ciastka na blachę z papierem do pieczenia, wierzch posmarować żółtkiem wymieszanym z mlekiem. Piec 25-30 minut w temperaturze 180ºC.