Makagigi - makowe "sezamki" na miodzie na wigilijny stół

Makagigi - makowe ciasteczka na miodzie z cukrem
Autor: Shutterstock Makagigi przygotowuje się bez dodatku mąki.
łatwy
30 min
4

Makagigi to chrupiące ciasteczka z maku i miodu. Przypominają sezamki, tyle że zamiast ziaren sezamu do ich przygotowania używa się niebieskiego maku. Dla urozmaicenia smaku można do nich dodać nieco sezamu albo pokruszone orzechy.

SKŁADNIKI

  • 1 szklanka maku 
  • 1 szklanka miodu
  • 1/2 szklanki cukru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mak sparzyć wrzątkiem, osączyć i odstawić do wyschnięcia.
  • Miód wymieszać w rondelku z cukrem i gotować na bardzo małym ogniu aż się całkowicie rozpuści i lekko zrumieni.
  • Do zrumienionego miodu dodać osuszony mak i smażyć razem ok. 10 min.
  • Gorąca masę wyłożyć na zwilżoną wodą stolnicę i cienko rozwałkować.
  • Pokroić na niewielkie kwadraty i zostawić do wystygnięcia.
  •  
Jak zrobić kruche ciasteczka?

Makowiec i ciasta z makiem: TOP 12 najlepszych przepisów na Wigilię i Boże Narodzenie

Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej