Najpyszniejsze kruche ciasteczka - maślane i chrupiące

2023-11-15
Najpyszniejsze kruche ciasteczka - maślane i chrupiące
Autor: Shutterstock Kuche ciasteczka maślane to prawdziwy hit - idealnie sprawdzą się nie tylko na Boże Narodzenie, ale też na co dzień, bo są pyszne i nadają się do długiego przechowywania
łatwy
25 min
4

Dieta wegetariańska

Kruche ciasteczka przygotowane według tego przepisu są naprawdę kruche, mają maślany smak i niezrównany zapach. Proste do przygotowania, uwielbiane przez dzieci i dorosłych, doskonale się przechowują. Ale jeśli chcecie mieć co przechowywać - przygotujcie od razu  podwójną porcję tych pyszności. To idealna przegryzka do popołudniowej kawy lub herbaty lub słodka przekąska na pocieszenie.

Jak zrobić kruche ciasteczka?

Aby ciasto kruche było naprawdę kruche, a przy tym delikatne i pyszne, w czasie przygotowywania powinno być jak najkrócej  wyrabiane ręcznie. Dlatego należy je jak najdłużej siekać nożem, a dopiero w ostatnim etapie zagnieść ręcznie.

Można również bardzo zimne masło zetrzeć do mąki na tarce z dużymi oczkami. Wtedy łatwiej będzie "wsiekać" masło nożem. Składniki należy połączyć w elastyczne ciasto szybko i energicznie, aby miały jak najmniej kontaktu z ciepłymi dłońmi.  Każde ciasto kruche, po zagnieceniu, a przed pieczeniem, należy powtórnie schłodzić.

Jak przechowywać kruche ciasteczka?

Kruche ciasteczka maślane można upiec nawet dwa tygodnie przed świętami - nadają się bowiem doskonale do dłuższego przechowywania. Aby zachowały chrupiącą kruchość, po wystudzeniu należy je włożyć do szczelnie zamykanych pojemników - metalowych puszek lub słoików. Takie zapasy warto przechowywać w chłodnym miejscu, ale nie w lodówce.

Polecamy też inne sprawdzone przepisy na pyszne ciasteczka:

Ciasteczko na weekend - 20 przepisów na pyszne i bardzo łatwe ciastka do popołudniowej herbatki

SKŁADNIKI

  • 2,5 szklanki mąki
  • 25 dag masła
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 3–4 żółtka

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Masło posiekać z mąką na piasek, wsypać cukier puder, wymieszać, dodać żółtka, zagnieść jednolite ciasto. Zawinąć je w folię, włożyć do lodówki na co najmniej pół godziny.
  • Następnie rozwałkować na grubość 3–4 mm i wycinać foremką ciastka. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Przed upieczeniem można je posmarować białkiem i obtoczyć w cukrze lub posypać orzechami (migdałami, makiem, sezamem, wiórkami kokosowymi itp.).
  • Piec ok. 20 minut w temperaturze 180°C, aż będą miały złoty kolor.
Jak zrobić kruche ciasteczka?