Puszyste obwarzanki odpustowe

Puszyste obwarzanki odpustowe

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Puszyste obwarzanki to wyśmienity pomysł na domowy rarytas. Szczególnie popularne są na Kujawach w dni odpustu. Takie obwarzanki pysznią się również na straganach wokół cmentarzy w okolicach Święta Zmarłych. 

Składniki

  • 250 g mąki pszennej

  • 4 jajka

  • 30 g cukru pudru

  • 1 szczypta soli

Przygotowanie krok po kroku

  • Do miski wsypać mąkę, cukier i sól. Wymieszać suche składniki.

  • Do suchych składników dodać rozmącone jajka. Dokładnie wyrobić na jednorodne ciasto.

  • Z ciasta uformować wałek, pokroić go na jednakowe krążki. Każdy krążek rozwałkować w wałeczek, który zwinąć w obwarzanek.

  • Obwarzanki wrzucać partiami na wrzącą osoloną wodę.

  • Gdy obwarzanki wypłyną, wyjmować je łyżką cedzakową.

  • Obgotowane obwarzanki układać na blaszce.

  • Piec w piekarniku rozgrzanym do 170°C do zrumienienia.

  • Upieczone, jeszcze gorące obwarzanki za pomocą pędzla posmarować osłodzoną wodą.

  • Po całkowitym ostudzeniu nanizać na sznureczki. Przechowywać w suchym miejscu.

Ocena: 4,5

 

Przepis opracowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Katalog potraw