Rozkosznie kruche ciasteczka z twarożku sernikowego

Rozkosznie kruche ciasteczka z twarożku sernikowego

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Kruche ciasteczka z twarożku przeznaczonego na sernik są niezwykle delikatne. Wprost rozpływają się na języku. Ich przygotowanie nie jest trudne. 

Składniki

  • 120 g masła, miękkiego

  • 120 g tłustego twarogu, trzykrotnie mielonego lub innego twarogu na sernik

  • 1 szklanka granulowanego cukru białego

  • 1 jajko

  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

  • 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego

  • 1/4 łyżeczki soli

  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 1 3/4 szklanki mąki

  • cukier puder do dekoracji

Przygotowanie krok po kroku

  • Masło i twarożek utrzyj ręcznie lub wymieszaj razem za pomocą miksera elektrycznego.

  • Dodaj cukier i ubijaj przez 1 minutę. Dodaj jajko i wymieszaj, aby połączyć w jednolitą masę. Dodaj ekstrakty lub olejki zapachowe i wymieszaj, aż się połączą z mieszaniną.

  • Dodaj proszek do pieczenia i mąkę do ciasta (w trzech porcjach), mieszając na niskich obrotach, aby połączyć wszystko razem.

  • Ciasto okryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na co najmniej godzinę.

  • Rozgrzej piekarnik do 190°C. Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem.

  • Ciasto jest lepkie, więc oprósz dłonie mąką, aby z ciasta uformować kulki wielkości orzecha włoskiego.

  • Kulki ciasta ułożyć w jednakowych odstępach na blasze. Możesz użyć dna szklanki oprószonego mąką, aby delikatnie spłaszczyć kulki. Nie spłaszczaj ich zbytnio, bo ciasteczka bardzo urosną i jeśli odstępy między nimi nie zostaną zachowane to zleją się i połączą w jedne placek.

  • Wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 9-11 minut. Czas jest tylko orientacyjny i może się różnić w zależności od rodzaju piekarnika. Gdy tylko dolne brzegi ciasteczek zaczną się złocić, natychmiast wyjmuj. 

  • Przed podaniem oprósz cukrem pudrem. 

Ocena: 2,8

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Katalog potraw