Babka prababci: sprawdzony przepis na pyszną babę drożdżową!

2021-03-29
Babka prababci: sprawdzony przepis na pyszną babę drożdżową!
Autor: Shutterstock Babka drożdżowa według przepisu  prababci jest  bardzo lekka i puszysta, o maślanym smaku.
średni
35 min
4

Pyszna babka drożdżowa z przepisu prababci ma doskonały maślany smak, jest też lekka i puszysta. Może być ozdobą wielkanocnego stołu, warto jednak piec ją częściej niż raz w roku, bo babka prababci naprawdę doskonała!

SKŁADNIKI

  • 50 dag maki
  • 8 dag drożdży
  • 8 żółtek
  • 20 dag stopionego masła
  • 20 dag cukru
  • 1/2 laski wanilii
  • skórka otarta z cytryny
  • 1/2 szklanki ciepłego mleka
  • skórka pomarańczowa
  • masło do wysmarowania formy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Żółtka ubić z cukrem w kąpieli wodnej. Masło stopić, pozostawić w cieple.
  • Drożdże rozprowadzić w 1/2 szklanki ciepłego (nie gorącego!) mleka, dodając łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki. Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
  • Dodać rozczyn do jajek, dosypać mąki i dodać skórkę z cytryny. Wyrabiać ciasto aż będzie odchodziło od rąk lub ubijaków robota.
  • Dodać masło i skórkę pomarańczową i jeszcze chwilę wyrabiać. Ciasto pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu - aż podwoi swoją objętość.
  • Formę do pieczenia bab wysmarować masłem, włożyć do niej ciasto, pozostawić do ponownego wyrośnięcia. Powinno wyrosnąć do brzegu formy.
  • Wstawić ciasto do piekarnika nagrzanego do 180ºC, piec ok. 30 minut - co najmniej 20 minut nie otwierać piekarnika.
  • Po tym czasie sprawdzić ciasto patyczkiem - jeśli jest suchy - babka jest  gotowa. Jeśli nie - dopiec ją przez 5-10 minut.
  • Ciasto  pozostawić na 10-15 minut w wyłączonym piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Gotową babkę można polukrować lub posypać cukrem pudrem.