Ciasto cukrowe z orzechami laskowymi - przepis na puszysty orzechowy drożdżowiec

Ciasto cukrowe z orzechami laskowymi
Autor: Shutterstock Ciasto cukrowe z orzechami laskowymi to idealny dodatek do szklanki herbaty.
łatwy
60 min
4

Ciasto cukrowe z orzechami laskowymi to pyszna przekąska na każdą porę dnia. Idealnie smakuje ze szklanką mleka, kubkiem kakao lub filiżanką kawy czy herbaty. Jego przygotowanie nie jest trudne, choć wymaga nieco cierpliwości i czasu, aby ciasto wyrosło puszyste i mięciutkie. Zdecydowanie warto.

SKŁADNIKI

  • 0,5 kg mąki
  • 30 g drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 1 szklanka letniego mleka
  • 1 szczypta soli
  • 0,5 łyżeczki skórki otartej z cytryny
  • oraz:
  • 2/3 szklanki cukru
  • 150 g orzechów laskowych
  • 200 g masła

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Drożdże i cukier rozpuścić w połowie szklanki mleka.
  • Mąkę przesiać i na środku kopczyka zrobić zagłębienie, wlać mleko z drożdżami.
  • Przysypać odrobiną mąki i wymieszać w papkowaty zaczyn. Przykryć i odstawić na 20 minut.
  • Po tym czasie dodać sól, skórkę z cytryny i resztę mleka i zagnieść ciasto. Przykryć i odstawić na 40 min.
  • Wyrośnięte ciasto energicznie zagnieść i uformować w wałek.
  • Lekko zwinąć wokół własnej osi i ułożyć w blaszce wysmarowanej tłuszczem.
  • Powierzchnię ciasta posypać cukrem i posiekanymi orzechami, na wierzch zetrzeć masło.
  • Ciasto odstawić na 10 min, a następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C na 25 min.
Sekret idealnego ciasta drożdżowego
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej