Ananasowy pilaw: wystarczy 1 szklanka ryżu i 1 puszka ananasa! Genialne!

2021-03-29
Ananasowy pilaw: wystarczy 1 szklanka ryżu i 1 puszka ananasa! Genialne!
Autor: Shutterstock Ananasowy pilaw - łatwy sposób na urozmaicenie diety
łatwy
30 min
4

Ananasowy pilaw smakuje wybornie. Można go podać jako danie samodzielne lub dodatek do wieprzowiny w sosie. Wystarczy 1 szklanka ryżu i 1 zapomniana puszka ananasa w syropie. Po prostu genialne!

Przepis  przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1 łyżka masła niesolonego
  • 1 łyżka oleju
  • 1 ząbek czosnku drobno posiekany
  • 1 szklanka pokrojonego ananasa z puszki
  • 1/3 szklanki soku ananasowego
  • sól i pieprz do smaku
  • 1/4 łyżeczki czerwonych płatków chili Opcjonalnie
  • 2 łyżki soku z cytryny lub soku z limonki
  • 1 szklanka surowego ryżu , basmati lub jaśminu
  • 1,5 szklanki wody

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W dużym garnku z nieprzywierającym dnam rozgrzej masło i olej na średnim ogniu.
  • Dodaj czosnek,  smaż przez około 1 minutę.
  • Dodaj ananasy, sól, pieprz, czerwone płatki chili, sok z cytryny, ryż, wodę, sok z ananasa i mieszaj, aż do pełnego połączenia.
  • Przykryj garnek i zredukuj ogień do małego.
  • Gotuj przez około 15 minut lub do całkowitego ugotowania ryżu i wchłonięcia wody.
  • Wyłącz ogrzewanie i zdejmij pokrywę. Pozostaw ryż do ostygnięcia przez około 10 minut.
  • Spulchnij ryż za pomocą widelca.
  • Podawaj od razu jako danie samodzielne lub dodatek do mięsa.