Ananasowy pilaw: wystarczy 1 szklanka ryżu i 1 puszka ananasa! Genialne!

Ananasowy pilaw: wystarczy 1 szklanka ryżu i 1 puszka ananasa! Genialne!

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Ananasowy pilaw smakuje wybornie. Można go podać jako danie samodzielne lub dodatek do wieprzowiny w sosie. Wystarczy 1 szklanka ryżu i 1 zapomniana puszka ananasa w syropie. Po prostu genialne!

Składniki

  • 1 łyżka masła niesolonego

  • 1 łyżka oleju

  • 1 ząbek czosnku drobno posiekany

  • 1 szklanka pokrojonego ananasa z puszki

  • 1/3 szklanki soku ananasowego

  • sól i pieprz do smaku

  • 1/4 łyżeczki czerwonych płatków chili Opcjonalnie

  • 2 łyżki soku z cytryny lub soku z limonki

  • 1 szklanka surowego ryżu , basmati lub jaśminu

  • 1,5 szklanki wody

Przygotowanie krok po kroku

  • W dużym garnku z nieprzywierającym dnam rozgrzej masło i olej na średnim ogniu.

  • Dodaj czosnek,  smaż przez około 1 minutę.

  • Dodaj ananasy, sól, pieprz, czerwone płatki chili, sok z cytryny, ryż, wodę, sok z ananasa i mieszaj, aż do pełnego połączenia.

  • Przykryj garnek i zredukuj ogień do małego.

  • Gotuj przez około 15 minut lub do całkowitego ugotowania ryżu i wchłonięcia wody.

  • Wyłącz ogrzewanie i zdejmij pokrywę. Pozostaw ryż do ostygnięcia przez około 10 minut.

  • Spulchnij ryż za pomocą widelca.

  • Podawaj od razu jako danie samodzielne lub dodatek do mięsa.

Ocena: 2,5

Przepis  przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Katalog potraw