Kotlety z białej fasoli z puszki. Proste, tanie i pyszne

2022-12-12
Kotlety z białej fasoli
Autor: Shutterstock Kotlety z białej fasoli to pyszne wegetariańskie danie obiadowe.
łatwy
30 min
4

Dieta wegetariańska

Jeśli chcesz urozmaicić swoje menu, a jednocześnie zjeść pożywny obiad, wypróbuj kotlety na bazie białej fasoli z puszki. Są proste w wykonaniu i bez grama mięsa. Jak przygotować wegetariańskie kotlety? Oto przepis na kotlety z białej fasoli z dodatkiem czosnku niedźwiedziego.

SKŁADNIKI

  • 2 puszki białej fasoli
  • 2 jajka
  • 1 cebula
  • 2 łyżeczki suszonego czosnku niedźwiedziego
  • 5 łyżek bułki tartej + do panierowania
  • sól
  • pieprz
  • olej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Fasolę odsączyć i zmielić lub zmiksować w malakserze. Obraną cebulę posiekać i zeszklić. Ostudzić, rozetrzeć z fasolą.
  • Następnie masę fasolową dokładnie wymieszać z jajkami i bułką tartą. Przyprawić czosnkiem, solą i pieprzem. Dobrze wymieszać.
  • Z masy kształtować kotlety wielkości kotletów mielonych. Panierować w bułce tartej. Smażyć na oleju z obu stron do zarumienienia.
  • Podawać z duszonymi warzywami lub sałatką z kopru włoskiego, rzodkiewek i ogórka.
Fasola - rodzaje, właściwości i zastosowania kulinarne fasoli

Kotlety z białej fasoli

Kotlety z fasoli są smaczne i pożywne. Dostarczają porządną porcję wartościowego białka roślinnego i sycą na długo. Najlepiej podać je z solidną porcją surówki ze świeżych warzyw. Taki obiad to dobrze zbilansowany posiłek. Kotlety z fasoli można również podać jako przekąskę, z dodatkiem ulubionego sosu. Świetnie sprawdzi się sos czosnkowy czy pomidorowy, ale fasolowe kotlety świetnie smakują także z sosami owocowymi, na przykład wiśniowym lub żurawinowym.

Galeria: Bezmięsne kotleciki - 10 przepisów na warzywne pyszności