Makaron z duszoną młodą kapustą, jabłkami i porem
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Makaron z duszoną młodą kapustą, jabłkami i porem można przygotować jako pyszne samodzielne danie jarskie lub podać jako dodatek do mięsa. Delikatny makaron i zrumieniona młoda kapusta świetnie równoważą kwaskowy smak jabłek i intensywny aromat pora.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 250 g makaronu
- 2 pory
- 1/2 małej główki kapusty
- 2 duże jabłka
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 1 łyżka musztardy dijon
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pory pokroić na półplasterki i zeszklić na rozgrzanej oliwie. Gdy zmiękną dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz poszatkowaną kapustę. Smażyć często mieszając, aż kapusta się lekko zrumieni.
- Jabłka umyć i pokroić w kostkę. Dodać do kapusty i smażyć 2 minuty. Przyprawić solą i pieprzem, dodać ocet i musztardę i dusić ok 30 min.
- W tym czasie ugotować makaron wg przepisu na opakowaniu. Odcedzić, pozostawiając pół szklanki wody z gotowania. Dodać warzywa, wymieszać i podawać.