Potrawka z cukinii z wódką wg pomysłu Michała Bałazego

2021-03-29
Potrawka z tofu
Autor: Shutterstock Potrawka z cukinii jest pyszna i zdrowa.
łatwy
40 min
4

Kolejna propozycja z warsztatów foodparingowych z Michałem Bałazym - tym razem bezmięsnie. Potrawka z cukinii z tofu i wódką. Tę propozycję najlepiej podać z pszeniczną kaszą i odrobiną czarnuszki.

SKŁADNIKI

  • 2 średniej wielkości cukinie
  • 2 papryki kolorowe
  • 8-10 pieczarek
  • 1/2 bakłażana
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 100ml oleju
  • 50 g masła
  • 100 ml wódki
  • po 1/2 łyżeczki papryki ostrej, lubczyku, czosnku suszonego
  • 1/2 szlaki ugotowanej czerwonej fasoli
  • 100 g tofu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cukinie podziel na 8 - 12 cząstek. Na patelni rozgrzej olej oraz masło. Obsmaż cukinie do zrumienienia zachowując ich chrupkość i soczystość. Zdejmij z patelni, pozostawiając tłuszcz.
  • Pieczarki oczyść, pokrój na 4-6 części. Umieć na patelni, smaż 4-5 minut na wysokim płomieniu. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę oraz podobnie pokrojonego bakłażana. Smaż 5 minut. Zdejmij z patelni.
  • Na ten samej patelni przesmaż tofu i pokrojoną w paski paprykę. Gdy ta będzie dobrze spieczona dodaj pozostałe, wcześniej usmażone składniki.
  • Zwiększ płomień, podlej całość wódką pozostaw na 1 minutę. Zdejmij z płomienia i odstaw na 2-3 minuty.