Przepyszne i niedrogie kotlety ziemniaczane faszerowane pieczarkami

Przepyszne i niedrogie kotlety ziemniaczane faszerowane pieczarkami

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 5 OSÓB

Przepyszne i  niedrogie kotlety ziemniaczane faszerowane pieczarkami to danie nie tylko dla osób unikających mięsa. Znakomicie nadaje się na rodzinny obiad - jest niedrogie, pożywne i  bardzo smaczne.

Składniki

  • 2 kg ziemniaków

  • 800 g pieczarek

  • 2 cebule

  • 2 jajka

  • 1 szklanka mąki

  • sól do smaku

  • olej roślinny

Przygotowanie krok po kroku

  • Najpierw umyj, obierz i ugotuj ziemniaki, najlepiej skorzystaj z niemłodych ziemniaków.

  • Obierz cebulę i pokrój w małe kostki, a następnie usmaż. Dodaj pieczarki pokrojone w paski. Odparuj nadmiar wody, lekko zrumień. Dodaj sól i pieprz do smaku.

  • Ziemniaki odparuj i od razu przeciśnij przez praskę. Poczekaj aż lekko przestygną, by można było dodać jajka oraz mąkę. Wymieszaj wszystkie składniki (najlepiej zrobić to ręcznie). Jeśli nie chcesz, aby kotlety były zbyt twarde, używaj jedynie żółtka, ponieważ białko sprawia, że ciasto ziemniaczane jest bardziej płynne. Przez to musisz dodać więcej mąki.

  • Z ciasta ziemniaczanego uformuj małe placki, wstępnie panierując każdy w mące. W środku każdego placka poukładaj farsz pieczarkowy. Brzegi placka złóż do środka i sklej.

  • Usmaż kotlety na oleju z obu stron na rumiano. Doskonale smakują z kleksem kwaśnej śmietany lub sosem chrzanowo-śmietanowym.

Ocena: 3,7

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Katalog potraw