Ziemniaki pieczone po grecku: tak pyszne, że nie trzeba nic więcej

Ziemniaki pieczone po grecku: tak pyszne, że nie trzeba nic więcej

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Ziemniaki pieczone po grecku są tak pyszne, że nie trzeba nic więcej. Ich przygotowanie jest dziecinnie proste. 

Składniki

  • 1 kg ziemniaków

  • 2 ząbki czosnku

  • 100 ml oleju

  • 50 ml soku z cytryny

  • 2 łyżeczki oregano suszonego

  • sól i pieprz

Przygotowanie krok po kroku

  • Ziemniaki umyć, obrać i wypłukać.

  • Ziemniaki pokroić na cząstki.

  • W miseczce wymieszać olej, oregano, czosnek przeciśnięty przez praskę i sok z cytryny.

  • Ziemniaki przełożyć do brytfanny wyłożonej folią aluminiową lub papierem do pieczenia.

  • Ziemniaki polać przygotowaną mieszaniną oleju, soku z cytryny i ziół. Przyprawić solą i pieprzem, dobrze wymieszać.

  • Do brytfanny wlać tyle wody, aby częściowo przykryć ziemniaki.

  • Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C i piec przez 60 minut.

  • Podawać z sosem tzatziki na bazie jogurtu i zielonego ogórka.

Ocena: 2,5

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Przy okazji szykowania tego dania zajrzyjcie też tutaj: Mazowiecka kuchnia i potrawy. O TYM mogliście nie wiedzieć

Katalog potraw