Bezkonkurencyjne polędwiczki z kurczaka
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Polędwiczki z kurczaka to pyszne i niedrogie danie. Często bywają w promocji i wtedy warto wykorzystać je do przygotowania pysznego dania obiadowego. Smażone polędwiczki można podać z frytkami, czy gotowanymi ziemniakami. To także doskonała przekąską na spotkanie towarzyskie.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 500 g polędwiczek z piersi kurczaka
- 1 łyżeczka mieszanki ziół włoskich: oregano, bazylia, rozmaryn
- 1 łyżeczka wędzonej lub słodkiej papryki
- 0,5 łyżeczki ostrej papryki
- 4 łyżki masła, miękkiego, w temperaturze pokojowej
- 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 2 łyżeczki soku z limony
- sól do smaku
- 1 łyżka natki kolendry
- 1 limona podzielona na cząstki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Polędwiczki przyprawić wędzoną i ostrą papryką. Odłożyć.
- Na patelni rozgrzać masło. Dodać polędwiczki i smażyć 1-3 minuty, lekko rumieniąc z każdej strony.
- Dodać suszone zioła, czosnek, wymieszać.
- Skropić sokiem z cytryny i posolić. Smażyć jeszcze 2-4 minuty.
- Na koniec dodać natkę kolendry.
- Podawać z cząstkami cytryny i sosem barbecue lub dobrym keczupem.