Gulasz z drobiowymi klopsikami i pieczoną dynią

2021-03-29
Gulasz z drobiowymi klopsikami i pieczoną dynią
Autor: Shutterstock Gulasz z drobiowymi klopsikami i pieczoną dynią to znakomita propozycja na jesień.
łatwy
50 min
4

Sezon dyniowy możemy uznać za otwarty, warto więc z niego korzystać. Dynia jest zdrowa, smaczna i dekoracyjna, a możliwości jej przygotowanie jest wiele. Dziś proponujemy coś na obiad - gulasz z pieczoną dynia i klopsikami. Znakomicie smakuje z makaronem lub ryżem.

Przepis  przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1 dynia hokkaido
  • 1 garść pestek z dyni
  • 0,5 kg mięsa mielonego drobiowego
  • 1 szklanka bulionu
  • 2 jajka
  • 0,5 szklanki bułki tartej
  • pęczek natki
  • oliwa
  • tymianek i majeranek
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Dynię pokroić na kawałki (usunąć pestki) i ułożyć na blasze do pieczenia, polać oliwą, przyprawić solą, pieprzem i tymiankiem.
  • Piec przez 15 min. w temperaturze 200 st. C. Gdy się podpiecze wyjąć z piekarnika, obrać i pokroić w kostkę. Pestki uprażyć na suchej patelni.
  • Mięso wymieszać z bułką i jajkiem, dodać sól, pieprz i majeranek do smaku. Uformować klopsiki i obsmażyć na oleju. Dodać dynię, podlać bulionem i dusić kilkanaście minut.
  • Podawać posypane prażonymi pestkami i posiekaną natką.