Kacze udka pieczone z jabłkami

2021-03-29
Kacze udka pieczone z jabłkami
Autor: Shutterstock Kacze udka pieczone z jabłkami to idealne danie na jesienne pocieszenie
łatwy
20 min
4

Kacze udka pieczone z jabłkami i czerwonym winem smakują niebiańsko. Pod chrupiącą skórką soczyste mięso kaczki, a wszystko skąpane w gotowym sosie jabłkowym. Do pieczonych kaczych udek wystarczy podać kluski śląskie  oraz duszoną czerwoną kapustę i wykwintny obiad gotowy. 

SKŁADNIKI

  • 4 kacze udka
  • 5-6 jabłek
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • 1/2 szklanki dżemu z porzeczki lub borówki
  • 1 szklanka czerwonego wina
  • sól morska, świeżo mielony pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kacze udka nacieramy majerankiem, solą i pieprzem. Obsmażamy na suchej patelni, aż puszczą tłuszcz i trochę się zrumienią.
  • Jabłka pozbawione gniazd nasiennych kroimy na cząstki. Obtaczamy w pozostałym majeranku, pieprzu oraz odrobinie soli. 
  • Wino mieszamy z dżemem porzeczkowym.
  • Na dnie brytfanny układamy warstwę jabłek, na nich kacze udka, wlewamy wino wymieszane z dżemem. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200°C – grzanie góra-dół lub 180°C z termoobiegiem i pieczemy przez 1 godzinę 40 minut (100 min.).
  • Po upieczeniu odstawiamy mięso na 10 minut do odpoczęcia. Podajemy z kluskami polane sosem jaki wytworzył się w czasie pieczenia.