Kminkowa łopatka pieczona - soczyste i pachnące mięso na obiad

Kminkowa łopatka wieprzowa - soczyste i pachnące mięso na obiad
Autor: Shutterstock Kminkowa łopatka wieprzowa to smaczna i szybka w przygotowaniu pieczeń.
łatwy
35 min
4

Łopatka wieprzowa to znakomite mięso na pieczenie. Jest miękka, smaczna i niedroga, a delikatne przerosty tłuszczu sprawiają, że mięso nie wysycha nadmiernie w czasie pieczenia. Łopatkę z tego przepisu najlepiej podać z domowymi kopytkami i zasmażaną kapustą.

SKŁADNIKI

  • 1 kg łopatki wieprzowej
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • szczypta majeranku
  • 2 cebule
  • 1 łyżka smalcu
  • 1 szklanka bulionu
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso umyć, osuszyć i natrzeć przyprawami.
  • Na patelni mocno rozgrzać smalec i obsmażyć mięso ze wszystkich stron.
  • Zrumienione mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego i obłożyć posiekaną cebulą.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C  i piec ok. godziny.
  • Pieczeń najlepiej smakuje na ciepło z dodatkiem domowych klusek i zasmażanej kapusty.
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej