Majerankowe piersi kurczaka z sosem sojowym i miodem

2021-03-29
Majerankowe piersi kurczaka z sosem sojowym i miodem
Autor: Shutterstock Piersi kurczaka z sosem sojowym to smaczne danie w nieco orientalnym stylu.
łatwy
30 min
4

Pierś kurczaka można przygotowywać na tak wiele sposobów, że jej smak nigdy się nie znudzi. Dziś proponujemy filety marynowane w sosie sojowym i miodzie przyprawione majerankiem.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 4 pojedyncze piersi z kurczaka
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżki mleka
  • majeranek
  •  
  • Zalewa:
  • 1/2 szklanki sosu sojowego
  • 3 łyżki płynnego miodu
  • 1 łyżka białego wina
  • 2 ząbki czosnku
  • sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Płynne składniki zalewy wymieszać z 2 łyżkami przegotowanej wody, dodać zmiażdżony czosnek i sól.
  • Mięso pokroić w poprzek piersi na szerokie paski, zalać zalewą i wstawić do lodówki na 2 godziny.
  • Po tym czasie rozgrzać na patelni olej, przełożyć mięso wraz zalewą i smażyć, aż sos wyparuje a mięso się zrumieni.
  • Pod koniec gotowania dodać majeranek i mleko. Podawać z ryżem.