Ryż po chińsku smażony z kurczakiem i warzywami - pomysł na szybki obiad

2021-03-29
miesięcznik "M jak mama"
Ryż po chińsku z warzywami
Autor: thinkstockphotos.com Ryż z kurczakiem - pomysł na szybki obiad
łatwy
20 min
4

Ryż po chińsku z warzywami najlepiej podać z brązowym ryżem, znacznie zdrowszym od białego. Jest on bogatszy nie tylko w błonnik, lecz także w sole mineralne i witaminy. A danie jest smaczne i łatwe do przygotowania.

Zobacz wideo o właściwościach RYŻU i jego zastosowaniach:

SKŁADNIKI

  • 3/4 szklanki brązowego ryżu
  • 20 dag fasolki szparagowej (może być świeża albo z mrożonki, w zależności od sezonu)
  • 2 marchewki
  • 3 cebulki dymki lub 1 zwykła
  • 200 g mięsa z kurczaka (piersi lub mięso z podudzi)
  • 2-3 łyżki dowolnej przyprawy kuchni chińskiej (mieszanki przypraw do chińskich dań)
  • 1/4 kapusty włoskiej lub pekińskiej
  • strąk papryki
  • ząbek czosnku
  • kilka grzybków mun namoczonych we wrzątku
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki sosu sojowego, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ryż zalej 2 szklankami wody, posól, ugotuj do miękkości (ok. 30 minut).
  • Fasolkę oczyść, opłucz, pokrój na kawałki, gotuj 10 minut w osolonej wodzie, odcedź. Marchewki obierz, drobno pokrój.
  • Cebulę obierz, pokrój w piórka. Czosnek posiekaj. Piersi z kurczaka pokrój na kawałki, obsyp obficie mieszanką przypraw do dań chińskich.
  • Paprykę i kapustę oczyść, pokrój w paseczki.
  • Rozgrzej olej na patelni lub w woku, wrzuć pokrojone warzywa (z wyjątkiem czosnku), odsączone grzyby mun oraz kurczaka partiami i mieszając usmaż krótko na ostrym ogniu.
  • Na końcu dolej sos sojowy, dołóż czosnek, całość przypraw sosem pieprzem. Podawaj z ryżem.
miesięcznik "M jak mama"